joi, 11 iunie 2009

Johnny lost his gun


Urmeaza un moment despre care scriu cu mare placere si poate chiar entuziasm si anume despre...strsul-post traumatic la soldatii intorsi de pe front.
Si aici nu fac referire numai la soldatii americani,statisticile nu sunt numai in America.
Aproape 20% dintre soldatii care s-au intors din Irak si Afganistan, in jur de 300.000 in total, au probleme psihice sau sufera de depresie profunda, dar doar jumatate dintre ei beneficiaza de tratament adecvat.
Dintre cei 20% de fosti combatanti care prezinta sindromul de stres post-traumatic si depresii, jumatate au declarat ca au fost martorii mortii violente a unui camarad sau al ranirii grave a acestuia. De asemenea, in jur de 45% dintre ei sustin ca au vazut cadavre ale unor civili ucisi sau oameni raniti foarte grav, in timp ce 10% dintre cei afectati psihic afirma ca au fost ei insisi raniti si spitalizati.
Mi se pare si logic...sa vezi cum camaradul din fata ta e dezmembrat de o mina anti-personal,sa te trezesti lovit de bucati de carte...
Ar fi multe de zis,dar prea putini interesati.Au fost facute o gramada de filme pe baza subiectului inainte de razboaiele moderne purtate in Orientul Mijlociu.
Filmul "Jacob's Ladder" prezinta un fost combatant american care a luat parte la razboiul din Vietnam care are halucinatii cu creaturi demonice datorita prototipurilor de arme chimice folosite fara a fi anuntati soldatii.
Un alt exemplu,cel mai notabil probabil,ar fi "Johnny Got His Gun".Personajul pierde totul...maini,picioare,nas,gura,etc totul in afara de minte,de ganduri.Este blestemat sa traiasca precum un mort deoarece este considerat un "miracol" de catre mai marii armatei.
Ma sperie gandul ca ar putea exista un individ ca in film...sa nu poata sa traieasca dar nici sa moara;o tortura mai mare nici ca as putea gasi.
Soldatii sunt oameni pana la urma,dar detaliul asta ce conteaza pentru domnii generali care stau la soare cu wiskey direct din Tennesse...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu